کاوش موضوع خط فقر
صفحه اصلی
خط فقر
خط فقر، آستانه فقر یا حد فقر، حداقل سطح درآمدی است که در یک کشور خاص، کافی تلقی میشود. خط فقر معمولاً با یافتن هزینه کل تمام منابع ضروری، که یک انسان بالغ متوسط، در یک سال مصرف میکند محاسبه میشود. بزرگترین این هزینهها معمولاً اجاره بهای مسکن است، به همین دلیل از گذشته، اقتصاددانان توجه خاصی به بازار املاک و مستغلات و قیمت مسکن به عنوان معیاری قوی برای تعیین خط فقر داشتهاند. عوامل فردی اغلب برای توضیح شرایط مختلف استفاده میشود، مانند اینکه آیا کسی سرپرست خانواده، سالخورده، فرزند، متأهل و غیره است. آستانه فقر ممکن است به صورت سالانه تنظیم و تعیین شود. در عمل، مانند تعریف فقر، درک رسمی یا رایج از خط فقر در کشورهای توسعهیافته بهطور قابل توجهی بالاتر از کشورهای در حال توسعه است.
در اکتبر ۲۰۱۵، بانک جهانی خط فقر بینالمللی (IPL) را که حداقل مطلق جهانی است، ۲٫۱۵ دلار در روز تعیین کرد (بر حسب PPP یا برابری قدرت خرید)، که تا سال ۲۰۲۲ ثابت بوده است. همچنین در سال ۲۰۲۲ خط فقر برای کشورهای با درآمد متوسط به پایین، ۳٫۲۰ دلار در روز بر حسب PPP و ۵٫۵۰ دلار در روز برای کشورهای با درآمد متوسط به بالا بر حسب PPP تعیین شده است. بر اساس برآوردهای سازمان ملل متحد که نشان میدهد تقریباً ۷۳۴ میلیون نفر در فقر مطلق باقی ماندهاند. بر اساس ملاک ۱٫۹۰ دلار در روز، درصد جمعیت جهان که در فقر مطلق زندگی میکنند از بیش از ۸۰ درصد در سال ۱۸۰۰ به ۱۰ درصد در سال ۲۰۱۵ کاهش یافته است.
اکثر مردم جهان در فقر زندگی میکنند. ۸۵ درصد از مردم جهان با کمتر از ۳۰ دلار در روز زندگی میکنند، دو سوم با کمتر از ۱۰ دلار در روز زندگی میکنند و هر دهم نفر با کمتر از ۱٫۹۰ دلار در روز زندگی میکنند. معمولاً در آمارها تفاوت قیمت بین کشورها برای تنظیم قدرت خرید در هر کشور در نظر گرفته میشود. یک مشکل کلیدی در اندازهگیری فقر جهانی این است که سطح قیمتها در کشورهای مختلف بسیار متفاوت است. به همین دلیل، صرفاً تبدیل سطح مصرف مردم در کشورهای مختلف با نرخ ارز بازار کافی نیست. علاوه بر این، لازم است تفاوتهای بین کشوری برای تعیین قدرت خرید نیز لحاظ شود. این کار از طریق تنظیمات برابری قدرت خرید انجام میشود.
شواهد بلندمدت موجود نشان میدهد که در گذشته، تنها یک گروه نخبه کوچک از شرایط زندگی مناسب برخوردار بودند که امروزه به عنوان «فقر شدید» توصیف نمیشود. اما با شروع صنعتی شدن و افزایش بهرهوری، سهم افرادی که در فقر شدید زندگی میکردند شروع به کاهش کرد. بر این اساس، سهم مردم در فقر شدید در طول دو قرن اخیر بهطور مداوم کاهش یافته است. این موضوع مطمئناً یکی از برجستهترین دستاوردهای بشر است.... بیشتر در ویکی پدیا